KENDİ TOPRAKLARINDA YABANCI: GÖÇ VE SÜRGÜNDEN MÜLTECİLİĞE ŞENGAL EZİDİLERİ

Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın yürüttüğü, ‘Ezidilerin 73. Fermanı: Şengal Soykırımı’ projesi kapsamında hazırlanan ‘Kendi Topraklarında Yabancı: Şengalli Ezidiler’ adlı fotoğraf sergisi açıldı. 

Serginin açılışına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Sibel Yiğitalp katıldı. Açılış konuşmasını yapan Fırat Anlı, sergide emeği geçenlere teşekkür ederek, Ezidilerin yaşamlarının sanatla tarihe not bırakılmasının önemli olduğunu söyledi.

Fırat, herkesin diliyle, kültürüyle, inancıyla kendi toprakları üzerinde özgürce yaşaması gerektiğine vurgu yaparak, “Şengalde binlerce insanımız göçmen oldu, binlercesi katledildi ve kaçırıldı. Biz umutluyuz ve biliyoruz ki önümüzdeki günlerde biz kazanacağız, bu halklar kazanacak. Biz Amed halkı olarak Şengal halkının yanındayız, Şengal halkı yalnız olduklarını düşünmesinler. İki yıl önce birlikte olduğumuz gibi bugün de beraberiz ve beraber olmaya devam edeceğiz. Bu çalışmada yer alanlara teşekkür ediyoruz ve yaptığı çalışmadan ötürü onları tebrik ediyoruz. Gerçekten güzel fotoğraflar çekmişler ve halkın yaşamını anlatan kareler olmuş” dedi.

‘Bu fotoğraflar tarihe kanıt olarak kalacaktır’

Fırat’tan sonra söz alan Nursel Aydoğan ise Ezidi halkının defalarca kez yok edilmek istendiğini ve son olarak da DAİŞ’in saldırısına maruz kaldıklarını belirterek, “Binlerce insan DAİŞ saldırısında katliamdan geçti, yüz binlercesi de göç yollarını tuttu. Şimdi her biri farklı bir şehirde farklı yaşam koşullarında mülteci olarak yaşıyorlar. Tabi bir de Şengal’de kalıp Şengal’i özgürleştirmek için mücadele edenler de oldu. Elbette ki tarih ikisini de unutmayacak. Ne verilen mücadele ne bu halka yapılanlar asla unutulmayacak ve hesabı da sorulacaktır. Şengal bugün artık neredeyse tamamen özgür ve bunu başaran da orada direnenler oldu. Arkadaşlarımız burada misafirimiz olan Şengallileri ziyaret etmişler, fotoğraflamışlar, resmetmişler. Kimisi çizerek, kimisi çekerek, kimisi sahneleyerek yaşanan acıları unutulmaz kılıyor. Bu fotoğraflar da tarihe fotoğraflı kanıt olarak kalacaktır. Bu çalışmada yer alan herkese teşekkür ediyoruz, ellerine ve yüreklerine sağlık” ifadesine yer verdi.

Konuşmaların ardından sergiye katılanlar salondaki fotoğrafları inceledi.