1915’TEN BUGÜNE: ERMENİ PORTRELERİ

Aurora Prize’ın “Yüz Yaşam” projesinden derlenerek Gazete Karınca (gazetekarinca.com) tarafından Türkçeleştirilen “1915’ten Bugüne: Ermeni Portreleri” kitabı Zan Vakfı Yayınları arasından çıktı.

Ermeni Soykırımı’nın 103. yıldönümünde okurlarıyla buluşan kitabın çevirileri Tolga Er ve Lokman Sazan tarafından yapılırken, editörlüğünü Çağdaş Kaplan ve Bekir Avcı yapmışlar.

Kitapta 1915’te hayatta kalmayı başarmış olan Ermenilerin Urfa’dan Buenos Aires’e veya Amasya’dan Fransa’ya uzanan yolculuklarının hikâyesini çocuk veya torunları anlatıyor.

Kitapta portresi de yer alan usta yönetmen Atom Egoyan kaleme aldığı Sunuş yazısında, “Buradakiler diasporadan sesler. Ata topraklarında yetişmiş olsalar çok farklı hayatlara sahip olabilecek kişilerin sesleri buradakiler” diyor ve ekliyor:

“Bildiğimiz tek bir şey var o da Ermenilerin seslerinin burada bir araya getirildiği ve bunların, şu an için bizlere gizemli ve yabancı gözüken, ancak büyükannelerimizin ve büyükbabalarımızın hepsinin konuştuğu bir dilde sunuluyor olduğu. Bu jestten ötürü çok duygulandım.”

Kitabı pdf olarak ulaşmak için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz.