“KENDİ TOPRAKLARINDA YABANCI: ŞENGALLİ ÊZÎDÎLER” SERGİSİ AÇILIYOR

Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın yürüttüğü, Êzîdîlerin 73. Fermanı: Şengal Soykırımı projesi kapsamında hazırlanan “Kendi Topraklarında Yabancı: Şengalli Êzîdîler” adlı fotoğraf sergisi 23 Eylül 2016 Cuma günü Cezayir Sergi Salonu’nda açılıyor.

Êzîdîlerin 73. Fermanı: Şengal Soykırımı projesi, 3 Ağustos 2014’de IŞİD tarafından başlatılan saldırılar sonucunda yaşananları, soykırımdan kaçışı ve kamplardaki yaşamı belgelemek amacıyla planlandı.

Bu çerçevede, Batman, Siirt ve Diyarbakır kamplarında yaşayan Êzîdîlerle görüşmeler yapıldı. Kamplarda yapılan görüşmelere paralel olarak fotoğraf sanatçısı Fatma Çelik’in objektifinden Êzîdîlerin kamp yaşamları fotoğraflandı.

Son saldırı 73. ferman

Sergi duyurusunda şöyle dendi:

"Tarihleri boyunca inançlarından dolayı saldırıya, katliamlara maruz kalmış bir halk olan Êzîdîler yaşadıkları bu son saldırıyı 73. Ferman olarak tanımlamaktadırlar. Ferman kelimesinin bu topraklarda yaşayan halkların hafızasında katliamla, soykırımla eşdeğer kullanıldığı 1915 gibi birçok tarihsel olayda karşımıza çıkmaktadır.

"Şengal’de IŞİD çetelerinin Êzîdî halkına karşı uyguladığı şiddet, bir halkı, bir coğrafyayı, bir inancı, bir kültürü, bir yaşam tarzını tümüyle yok etmeyi hedefleyen, farklı yöntemlerin bir arada uygulandığı komplike bir saldırıdır.

"Bu saldırı sonucunda Mezopotamya’nın kadim inançlarından biri kendi öz coğrafyasıyla birlikte yok olmakla karşı karşıya kalmış durumdadır."

 

30 Eylül'e kadar açık

"Kendi Topraklarında Yabancı: Şengalli Êzîdîler" adlı fotoğraf sergisi 23 Eylül 2016 Cuma günü saat 15:00’te Cezayir Sergi Salonu’nda açılacak. Sergi 23-30 Eylül 2016 tarihleri arasında konuklarını bekliyor. Serginin son gününde; Êzîdî halkının yaşadığı soykırımın detaylarının konuşulacağı “Êzîdîlerin 73. Fermanı Şengal Soykırımı”  adlı konferans gerçekleşecek.

Zan Vakfı’nın yürüttüğü Êzîdîlerin 73. Fermanı: Şengal Soykırımı Projesi, Açık Toplum Vakfı ile Heinrich Böll Stiftung Derneği’nindesteği; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Kültür işbirliği ile yürütülüyor. (NV)