İSTANBUL SEMİNERİ

Karakutu Adalet Arayışı Seminerleri -5

"Kanatların Gölgesinde Şengal Dile Gelirse"
Konuşmacılar: Namık Kemal Dinç & Adnan Çelik

Karakutu Adalet Arayışı Seminerleri kapsamında DVV International Türkiye ve Zan Vakfı ortaklığıyla düzenlenen etkinliğe Namık Kemal Dinç ve Adnan Çelik konuşmacı olarak katıldı. 5 Aralık 2017’de Karakutu Derneği’nin Beyoğlu’ndaki ofisinde gerçekleşen seminerin moderatörlüğünü Lokman Sazan yaptı. "Kanatların Gölgesinde Şengal Dile Gelirse" kitabından hareketle Ezidilerin ve Şengal Soykırımının konuşulduğu seminere gençlerin yoğun bir ilgi gösterdiği gözlendi.

 

 Karakutu Adalet Arayışı Seminerleri -5

"Kanatların Gölgesinde Şengal Dile Gelirse"
Konuşmacılar: Namık Kemal Dinç & Adnan Çelik

Moderatör: Lokman Sazan

Hafıza Yolculuğu Programı kapsamında düzenlediğimiz Adalet Arayışı Seminerleri'nde 5 Aralık 2017 Salı günü saat 18:30'da, Namık Kemal Dinç ve Adnan Çelik'ten Şengal Soykırımı’nı tanıklıklara dayanarak anlatan "Kanatların Gölgesinde Şengal Dile Gelirse" kitabını tartışıyoruz.

Tavus kuşunu kendilerine sembol edinen, yüzlerini güneşe dönerek günlük ibadetlerini gerçekleştiren, söze kutsallık atfeden, sözel anlatıyı bir gelenek olarak hala sürdüren Ezidiler; inanç sistemleri ve toplumsal örgütlenmeleri ile modern zamanların çağdışı kodlamalarına, tahammülsüz saldırganlığına, sermaye ve piyasa ilişkilerinin dayattığı bireyciliğe inat varlıklarını korumaya çalışıyorlar. 3 büyük semavi dinin neşet ettiği Ortadoğu coğrafyasında inançlarından dolayı yüzyıllardır ötelenen Ezidiler “aykırı” kimlikleriyle var olma çabalarının bedelini fermanlar ve fetvalarla ödüyorlar. Dünya üzerindeki Ezidilerin neredeyse yarısının yaşadığı Şengal bölgesine 3 Ağustos 2014 tarihinde saldıran IŞİD binlerce kişiyi öldürdü, binlercesini de esir aldı, kurduğu köle pazarlarında sattı, zorla Müslümanlaştırdığı Ezidi çocuklarını kendi halkına karşı canlı bomba olarak kullandı. Yüzbinlerce Ezidi’nin topraklarını terk edip dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda kaldığı Şengal Soykırımı’nı tanıkların anlatılarına dayanarak anlatan Namık Kemal Dinç’in Kanatların Gölgesinde Şengal Dile Gelirse isimli kitabının tartışılacağı bu etkinlikte, Ezidiler ve Ezidilik’in yanı sıra geçmiş fermanlarla 73. Ferman arasındaki benzerlikler ve bunların tarih ve hafızadaki yeri ele alınacak.